Biodiversitet: Kan lille Danmark gøre en forskel for klodens arter
’Vild med vilje’ og blomster i rabatten. Vi taler tit om at gøre en indsats på mikroskala, når vi vil redde biodiversiteten i Danmark. Men nytter det for alvor noget, når vi lader græsset gro, og der vokser skov frem på gammel landbrugsjord? Eller skal der helt andre radikale og globale løsninger til, hvis vi vil redde dyr og planter fra at uddø?
Biodiversitetsforsker Carsten Rahbek forklarer, hvordan og hvor vi – på trods af både politiske beslutninger og egne, små handlinger i baghaven – hver eneste dag mister arter i et rasende tempo. Tabet af arter går så stærkt, at det vil tage Jorden millioner af år at ’komme sig’ oven på vores destruktive adfærd.
Der er dog også lys i mørket. For i Danmark kan vi faktisk gøre en forskel for biodiversiteten. Også på globalt plan. Det handler dog om andet og mere end at slukke for plæneklipperen. Få konkrete, forskningsbaserede bud på, hvordan vi her i vores lille hjørne af verden kan bekæmpe udryddelsen af arter.
På scenen
Carsten Rahbek er professor i biodiversitet og leder af Center for Makroøkologi, Evolution og Klima samt Villum Center for Global Mountain Biodiversity ved Globe Institutet, Københavns Universitet. Han bliver interviewet af Peter Hyldgård, videnskabsjournalist og leder af Formidlingsakademiet ved Videnskabernes Selskab.
Program
Kl. 17.00 Dørene åbner, og KU er vært ved et glas vin eller vand, som er inkl. i billetprisen.
Kl. 17.30 Samtale (ca. 45 min.) efterfulgt af spørgsmål fra publikum (uden pause).
Kl. 19.00 Universitetsbiblioteket lukker.
Bemærk venligst
Vi optager billeder og lyd fra samtalen denne aften til brug i video og podcast, som udgives den følgende uge. Når du deltager, skal du derfor være forberedt på og indforstået med, at du kan indgå i lyd og billeder. Bibliotekets arkitektur og det forhold, at vi optager undervejs, gør, at udsynet fra de opstillede stole vil være af forskellig kvalitet. Der vil fra nogle vinkler være lys fra opsatte lamper.
Verden forsøgt forklaret er en samtalerække om det, der former vores fælles verden. Ugens gæst bidrager med forskningsbaserede perspektiver på temaer fra den offentlige samtale – det, vi taler om, stemmer om, strides om og samles om. Bliv klogere sammen med nogle af landets førende forskere, når de fra intimscenen i det historiske Københavns Universitetsbibliotek i Fiolstræde giver deres bud på, hvad der er op og ned i aktuelle diskussioner om emner, der betyder noget.
‘Verden forsøgt forklaret’ er støttet af Novo Nordisk Fonden.