
Er der begået krænkelse af internationale forpligtelser i Grønland i forbindelse med spiralkampagnen? Har borgere i Grønland adgang til samme standarder for menneskerettigheder som borgere i Danmark, og er der her et problem fra et menneskerettighedssynspunkt?
Det er nogle af de spørgsmål lektor og jurist Miriam Cullen forsker i. Hun er international anerkendt ekspert i menneskerettigheder og har arbejdet for Den Internationale Straffedomstol, for FN og har udforsket en række mørke kapitler af kolonimagternes møde med oprindelige folk. Miriam Cullen er også næstformand for den ekspertgruppe, som Naalakkersuisut, Grønlands regering, har nedsat til kulegravning af den såkaldte spiralkampagne, hvor op mod 4.500 grønlandske kvinder fik oplagt en spiral. Samtidig lægger hun netop i dette forår sidste hånd på en omfattende rapport om, hvordan retten til sundhed forvaltes i Grønland.
Múte B. Egede, formanden for Naalakkersuisut, har kaldt spiralkampagnen for folkedrab. Samtidig trænger det store spørgsmål sig på: Har grønlænderne — også dem i de mindste bygder — den rette adgang til sundhed i dag? Bør Danmark og Grønland gøre det bedre, og kan vi lære af andre nationers postkoloniale erfaringer?
Kom og hør Miriam Cullen give sin vurdering af, om menneskeretten kan spille en positiv, konstruktiv rolle med hendes internationale indsigt i menneskeretten midt i nogle af tidens mest presserende dilemmaer.
Bemærk: Dette interview foregår på engelsk.
På scenen
Miriam Cullen er lektor og forsker i menneskerettigheder ved Centre for European, Comparative, and Constitutional Legal Studies på Københavns Universitet. Hun bliver interviewet af Martin Breum, der er journalist, forfatter til flere bøger og blandt landets førende iagttagere af udviklingen i Arktis og i rigsfællesskabet.
Program
Kl. 17.00 Dørene åbner, og KU er vært ved et glas vin eller vand, som er inkl. i billetprisen.
Kl. 17.30 Samtale (ca. 45 min.) efterfulgt af spørgsmål fra publikum (uden pause).
Kl. 19.00 Universitetsbiblioteket lukker.
Verden forsøgt forklaret er en samtalerække om det, der former vores fælles verden. Ugens gæst bidrager med forskningsbaserede perspektiver på temaer fra den offentlige samtale – det, vi taler om, stemmer om, strides om og samles om. Bliv klogere sammen med nogle af landets førende forskere, når de fra intimscenen i det historiske Københavns Universitetsbibliotek i Fiolstræde giver deres bud på, hvad der er op og ned i aktuelle diskussioner om emner, der betyder noget.
‘Verden forsøgt forklaret’ er støttet af Novo Nordisk Fonden.
Bemærk!
Vi optager billeder og lyd fra samtalen denne aften til brug i video og podcast, som udgives den følgende uge. Når du deltager, skal du derfor være forberedt på og indforstået med, at du kan indgå i lyd og billeder. Bibliotekets arkitektur og det forhold, at vi optager undervejs, gør, at udsynet fra de opstillede stole vil være af forskellig kvalitet. Der vil fra nogle vinkler være lys fra opsatte lamper.