Dit immunsystem: Din bedste ven – eller værste fjende?
Hvordan kan noget, der beskytter dig, også true dit liv? Immunsystemet er en fascinerende superkraft – men også en uberegnelig én. Vidste du, at mindst hvert andet dødsfald kan spores tilbage til en ubalance i immunsystemet? Så hvad sker der, når vi forsøger at "booste" det? Er det overhovedet en god idé, eller risikerer vi at skade os selv?
Mange tænker kun på immunsystemet som kroppens forsvar mod infektioner, men det spiller en langt større rolle. Det er en nøglespiller i en bred vifte af sygdomme som diabetes, kræft og psykiatriske lidelser. Denne aften tager Bente Klarlund Pedersen publikum med på sin udforskning af alt fra allergi og autoimmunitet til de nyeste fremskridt inden for immunterapi. Vi ser også på, hvordan vores livsstil – kost, søvn, motion, stress og endda sociale relationer – kan påvirke balancen i immunsystemet.
Der findes ingen tryllestav, der kan skabe perfekt immunbalance, og den populære idé om at "booste" immunsystemet er ikke bare misvisende – den kan være farlig. Et overaktivt immunsystem kan være lige så skadeligt som et svækket.
Kom og bliv klogere på kroppens måske vigtigste system – og lær, hvordan du bedst passer på det. Din krop vil takke dig for det.
På scenen
Bente Klarlund Pedersen er dr. med., professor i Integrativ Medicin ved Københavns Universitet og overlæge på Rigshospitalet og er forfatter til en række bøger, senest ‘Dit helbreds bedste ven - immunsystemet’, Gyldendal (2023). Til daglig leder hun Trygfondens Center for Aktiv Sundhed, der forsker i, hvad fysisk aktivitet betyder for vores sundhed. Hun bliver interviewet af Kristian Cedervall Lauta, prorektor på KU og professor i retsvidenskab.
Program
Kl. 17.00 Dørene åbner, og KU er vært ved et glas vin eller vand, som er inkl. i billetprisen.
Kl. 17.30 Samtale (ca. 45 min.) efterfulgt af spørgsmål fra publikum (uden pause).
Kl. 19.00 Universitetsbiblioteket lukker.
Bemærk venligst
Vi optager billeder og lyd fra samtalen denne aften til brug i video og podcast, som udgives den følgende uge. Når du deltager, skal du derfor være forberedt på og indforstået med, at du kan indgå i lyd og billeder. Bibliotekets arkitektur og det forhold, at vi optager undervejs, gør, at udsynet fra de opstillede stole vil være af forskellig kvalitet. Der vil fra nogle vinkler være lys fra opsatte lamper.
Verden forsøgt forklaret er en samtalerække om det, der former vores fælles verden. Ugens gæst bidrager med forskningsbaserede perspektiver på temaer fra den offentlige samtale – det, vi taler om, stemmer om, strides om og samles om. Bliv klogere sammen med nogle af landets førende forskere, når de fra intimscenen i det historiske Københavns Universitetsbibliotek i Fiolstræde giver deres bud på, hvad der er op og ned i aktuelle diskussioner om emner, der betyder noget.
‘Verden forsøgt forklaret’ er støttet af Novo Nordisk Fonden.