Bygningens historie

Bibliotekssalen

Universitetsbiblioteket i Fiolstræde er et helt unikt bygningsværk i det Københavnske bybillede. Som nabo til Vor Frue Kirke og som en del af Universitetsfirkanten har biblioteket en hel central placering.

Bygningen var resultatet af Danmarks allerførste arkitektkonkurrence i 1861, hvor vinderen blev den 38-årige arkitekt Johan Daniel Herholdt. Herholdt fandt sin inspiration fra norditalienske katedraler og gotiske monumenter, og bogsalen blev et slags svendestykke i to etager med støbejernskonstruktioner og dekorative detaljer.

Efter i oktober i åbningsåret 1861 var alle bøgerne på plads. Biblioteket var beregnet til cirka 300.000 bind, og man har formentlig ment, at man hermed var sikret langt ud i fremtiden. Men allerede inden 1900 var det blevet for lille, også selv om man rykkede langt flere reoler ind end Herholdt havde tænkt sig.

I 1996-97 blev biblioteksbygningen i Fiolstræde underkastet en gennemgribende restaurering. De mange ekstra reoler, der gennem tiderne var blevet sat ind, blev fjernet, så kapaciteten fra over 600.000 bind igen kom ned på de oprindelige knap 300.000. 

Dekorationerne blev restaureret og der blev blev etableret katalog- og edb-rum, for efterleve den tids krav til et moderne bibliotek. Men det blev en stakket frist.

I 2009 blev den gamle bygning for utidssvarende. Pladsen blev atter for trang og besværlig, for både biblioteksmedarbejdere og for lånerne. Biblioteksfunktionen rykkede til andre lokationer.

I oktober 2023 genåbnede Universitetsbiblioteket i Fiolstræde med et nyt formål - bygningen skulle være et samlingspunkt, et sted for formidling og vidensdeling og et sted hvor Københavns Universitet kunne møde omverdenen og omvendt. Det er den plads Universitetsbiblioteket i Fiolstræde har i dag; et offentligt besøgssted med formidling af universitetets forskning i fokus.

Hvis du kunne tænke dig at lære mere om bygningen og universitetets historie kan du med fordel deltage på en af vores gratis omvisninger.

Omvisninger foregår dagligt i vores åbningstid kl. 13 på dansk og kl. 14 på engelsk. Du skal være meget velkommen.

Herholdts arkitekturtegninger fra Det Kgl. Biblioteks samling