Scientific Commons – Københavns Universitet

KUB > Nyheder > Scientific Commons

08. marts 2010

Scientific Commons

Scientific Commons er, kort fortalt, en meta-søgemaskine til forskningspublikationer i Open Access repositories, der samtidig giver let adgang til de forskningspublikationer der kan findes via søgemaskinen.

Scientific Commons er en søgemaskine der søger blandt de mange forskningspublikationer der er gjort offentligt tilgængelige gennem digitale arkiver. Scientific Commons er dog ikke blot en simpel søgemaskine: der kan søges i den fulde tekst i de forskningspublikationer der er inkluderet, og forfattere der har publiceret artikler i flere repositories bliver automatisk matchet, så det er muligt at skabe en oversigt over en enkelt forfatters publikationer – uanset hvilken oprindelse publikationen måtte have.

Scientific Commons giver endvidere mulighed for at følge et RSS-feed der kan give oplysninger om nye poster indenfor et bestemt søgeresultat. Man kan altså bruge værktøjet til at holde sig orienteret om nye artikler indenfor et bestemt område, via et RSS-feed.

Scientific Commons drager nytte af en del af de muligheder Open Access publikationer og Open Access repositories giver. Fri, umiddelbar online adgang til forskningspublikationer er gjort muligt efter forskere har lagt deres forskningspublikationer i repositories.

Adgangen til disse repositories er gjort muligt gennem et initiativ kaldet ”Open Archive Initiative Protocol for Metadata Harvesting”. OAI-PMH er et (åbent) standardformat for dataudveksling mellem et repository og andre services, som Scientific Commons.

Dette iniaitiv gør det muligt at søge på tværs af de næsten 1200 repositories der søges blandt i Scientific Commons, og gør det samtidig muligt at give let adgang til den fulde tekst af de mere end 34 millioner publikationer der kan findes via søgemaskinen.

Scientific Commons kan sammenlignes med andre søgemaskiner der søger på tværs af mange repositories, som OAIster eller Scirus.