Projekter og samarbejde

KUB Forskerservice har et tæt samarbejde med Roskilde Universitetsbibliotek (RUb) og Aarhus University Library (AUL) om support af forskere og Open Science-fremmende initiativer. Derudover deltager KUB Forskerservice i en række nationale og internationale samarbejder og projekter, som har til formål at udvikle og harmonisere services relateret til Open Science.

 

KU er sammen med seks andre europæiske universiteter medlem af alliancen 4EU+, der samarbejder om at fremme forskningsfrihed, åbenhed og demokratisering af uddannelse. I den forbindelse bidrager KUB med undervisere i bl.a. FAIR data, Open Access og åben licensering.

 

KUB er repræsenteret i Knowledge Exchange Open Access Expert Group, hvor der bl.a. samarbejdes om udvikling af infrastruktur til fremme af Open Access-publicering.

Knowledge Exchange er en international samarbejdsorganisation mellem seks nationale organisationer i Europa, hvor Danmark er repræsenteret af DeiC.

 

KUB repræsenterer KU i det nationale netværk for Open Access. Netværket består af medarbejdere fra danske uddannelsesinstitutioner, som på forskellige måder arbejder med Open Access-publicering. Formålet med netværket er at videndele og diskutere de spørgsmål og praktiske udfordringer, som institutionerne møder i deres daglige arbejde med Open Access.

Netværket står for den årlige begivenhed ”Danish Open Access Week”, som byder på en række webinarer om Open Access-relaterede emner.

 

Citizen Science-projekter er videnskabelige projekter, hvor borgere inviteres til at bidrage til forskning. Citizen Science er en udbredt forskningsmetode på tværs af alle større forskningsområder på KU. Data genereret via Citizen Science-projekter er en vigtig kilde for forskere, fx for dem, der arbejder med 2030-dagsordenen for bæredygtig udvikling eller dem, der undersøger biodiversitet, forurening, arkæologisk eftersøgning eller samfundsvidenskabelige emner, hvor brede socioøkonomiske observationer er nødvendige.

I samarbejde med KU bidrager KUB Forskerservice til at skabe større opmærksomhed omkring Citizen Science. En indsats, der dels er målrettet forskere på KU, men også borgere i Danmark, som ønsker at bidrage til Citizen Science-projekter. Dette arbejde er bl.a. relevant i forbindelse med rekruttering og fastholdelse af deltagere i Citizen Science-projekter.

KUB Forskerservice følger desuden udviklingen inden for Citizen Science internationalt via engagement i ECSA og LIBER og indhenter relevant viden til gavn for KU’s arbejde med Citizen Science.

Etablering af KU’s Citizen Science lab - et strategisk udviklingsprojekt

KUB Forskerservice understøtter processen omkring etablering af et Citizen Science lab på KU, som samler relevante Citizen Science-ressourcer. Aktuelt fokuseres på Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet, hvor målet er at gøre det lettere for forskere at anvende Citizen Science som metode og kvalificere brugen af Citizen Science samt synliggøre muligheden for at bidrage til forskning via deltagelse i Citizen Science-projekter over for borgere i Danmark.

Projekter i samarbejde med Statens Naturhistoriske Museum

KUB Forskerservice bidrager til projekter ved Statens Naturhistoriske Museum, fx ved at involvere folkebiblioteker i Citizen Science-projekterne Arter og Find foråret. KUB er desuden med til at facilitere fysiske netværksmøder og til opbyggelsen af Citizen Science-netværk for forskere.