30. juli 2008

Aqua Lenes Rhododendron

Af tidl. seniorgartner Kim Greiner

 

På Frederiksberg Fakultet har vi en skøn gammel have, og det var der for et par år siden en journalist fra modebladet Costume, der havde hørt om. Hun ringede derfor til Havens kontor og spurgte, om Haven måtte bruges som kulisse til fotografering af nogle mannequiner, og flinke som vi er i Haven, gav jeg dem lov. Nogle dage efter ringede journalisten og spurgte, om der var et lokale, de kunne bruge til omklædning og styling, og da den bageste del af det daværende Havens kontor var ledigt den dag, fik de lov til at bruge kontoret.

Dagen kom, og en flok uidentificerede damer kom og lånte nøglen til kontoret og fór ellers ind og ud. Damerne så både tynde og ganske nydelige ud, ligesom jeg havde forestillet mig mannequiner, men jeg kunne ikke rigtig se, hvem der var hovedpersoner, og hvem der var hjælpere. Jeg måtte derfor spørge journalisten Charlotte, hvem der var hvem, og hun fortalte, at Costume ville bringe en artikel om Aqua Lene, og at det var hende, der skulle fotograferes. Så det var i høj grad hende, der var hovedpersonen, og de andre 5-6 skønne damer havde funktioner som stylist, stylistassistent, makeupdame, frisør og et par andre funktioner, jeg ikke rigtig havde styr på.

Lene havde jeg endnu ikke lokaliseret, for hun sad inde på kontoret og lod sig style op bag en halvt lukket dør, og jeg havde på fornemmelsen, at de godt kunne klare opgaven uden råd og vejledning fra seniorgartneren. Jeg havde dog fået at vide af fotografen, hvor optagelserne skulle starte og det omtrentlige tidspunkt, og jeg kan vel godt røbe her, at det kun tog 2½ time at få Lene til at se helt naturlig ud.

En stor, hvid rhododendron skulle være baggrundskulisse, og efter at have spurgt om lov havde et par andre gartnere og jeg taget opstilling til lidt glofotografering. Så kom dejligheden, slank som et siv, selvom det kun var få måneder siden, hun havde født sin søn Billy. Hvis man skulle forestille sig Barbie i levende live, kan det kun være Aqua Lene, som også lyder det borgerlige navn Lene Nystrøm.

Det var en norsk avis, der første gang skrev Aqua Lene, og siden har det hængt ved, men det har Lene det heldigvis fint med, og ellers var der heller ikke en mors sjæl, der vidste, hvem der blev snakket om. I 1997 sang Aqua Lene i popgruppen Aqua albummet Aquarium til tops på alverdens hitlister med bl.a. singlen Barbie Girl, og den er den bedst sælgende skandinaviske single nogensinde, og det er endda i konkurrence med navne som bl.a. Abba. Efterfølgende hits som Doktor Jones, My oh my og Turn Back Time blev også internationale hits.

Pengene rullede ind, men det havde også sin pris, for pressen var efter hende hele tiden, fordi hun var den eneste pige i bandet. Og man kan spørge sig selv, om det er lykken med horder af skrigende fans, da hun f.eks. prøvede at spise middag i Tivoli med sine forældre.

Bandet blev opløst i 2001, og med 28 millioner solgte plader er det den mest succesfulde danske musikgruppe nogensinde, og er der ikke noget med, at de er ved at starte op igen?

På nettet er der 274.000 henvisninger til navnet Aqua Lene, så det var ikke en fru hvemsomhelst, der stod og smilede så sødt foran rododendronbusken i Fakultetets Have. I løbet af eftermiddagen fik jeg da hilst ordentligt på Lene med hånd og det hele, og jeg fik snakket lidt med hende, når hun skulle ind at klæde om, og hun lovede at lægge en autograf til mig. Jeg troede, at en autograf bare var en underskrift på et stykke papir, men blev glædeligt overrasket, da der på papiret stod: Hei Kim et stort kys fra Lene foruden de tre krydser, der vist betyder kys, kram og knus, og så lige et aftryk af hendes røde læber på papiret. Mange tak Lene, og nu hænger kysset i glas og ramme derhjemme. Jo, det er slet ikke så dårligt at være seniorgartner i Haven, og står der ikke i en eller gammel vise: Men pigen var havens allerdejligste pryd, og det gjaldt også, da Lene en eftermiddag gæstede Fakultetets Have.

Et stykke tid efter sendte Costume et par magasiner til mig for ulejligheden, hvor artiklen med Lene kunne læses, samt en hel del havebilleder som baggrundskulisser for dejligheden. Her kunne også læses om Lenes yndlingsparfume, smykke, favoritdesignere og yndlingssted i København (Botanisk Have, fordi hun elsker blomster) Hov, hov, der er da meget smukkere i Fakultetets Have med de blomstrende japanske kirsebær, magnolie og tulipaner i forårstiden, og senere de blomstrende roser og ikke mindst Danmarks største samling af sommerblomster. Så Lene, husk lige dét, næste gang, du gerne vil se blomster, og jeg giver gerne en rundvisning.