10. juni 2008

Bissen og Malkepigen

Af tidl. seniorgartner Kim Greiner

Malkepigen i Haven


Overskriften kan måske lyde lidt lummer, men historien om Bissen og Malkepigen er dog ganske sober. Dog får man mest ud af historien, hvis der hurtigt 3 gange efter hinanden kan siges: Bissens gibsgebis gisper bistert.

Christian Vilhelm Bissen forveksles ofte med faderen Herman Wilhelm Bissen, som muligvis er den mest berømte af de to billedhuggere. Blandt Hermans værker kan nævnes fx Den Tapre Landsoldat og Istedløven, og i en 10-årig periode indgik han i samarbejde med Bertel Thorvaldsen i Rom. Christian Bissen er blandt andet mester for Absalonstatuen på Højbro Plads. Da faderen døde, videreførte Christian Vilhelm Bissen sin fars værksted og fuldendte en række af dennes bestillinger, ofte efter de originale modeller.

Som en af de første i Danmark kom Christian i 1880 under indflydelse af fransk naturalisme, men som lærer for en hel generation af billedhuggere videreførte han dog den klassiske tradition. De værker, som Christian Vilhelm Bissen er mest kendt for, er skulpturer af en række personligheder som Grundtvig og Caroline Amalie samt en serie af stående kvindeskikkelser som Danaide, Jægerinde, Pottemalerske og Atalante. 

På det lokale frederiksbergske plan delte far og søn sig om opgaverne, idet Herman Bissen tog sig af statuen af Frederik VI i Frederiksberg Have, og Christian Bissen er mester for Malkepigen i Haven på Det Biovidenskabelige Fakultet. Malkepigen er udført i 1904 og er en smuk figur fuld af balance og kraft. Hun symboliserer den flid, der gjorde Danmark til en stor landbrugsnation. Malkepigen er en gave fra en tidligere studerende på Landbohøjskolen, en vis Carl Jacobsen, bedre kendt som brygger Jacobsen.

Malkepigen var det eneste vidne til hærværksbranden i 2003 på den gamle hængepil i Dammen, men selv om hun rødmede af skam under branden, har hun ikke kommenteret hærværket. Men at være vidne til sådan en ugerning har helt sikkert påvirket hende, for prøv at se under hendes venstre øje, hvor tårerne har trukket sorte mærker ned over hendes kind.

Malkepigen i Haven