4. august 2008

Gartnerboligen

Af tidl. seniorgartner Kim Greiner

For Havens historie, der spænder fra den flade mark til den skønne have, vi har i dag, var det et stort plus, da Gartnerboligen i 1919 blev bygget. Tænk, et helt hus til kun gartnernes gøren og laden - der blev virkelig skønnet på deres indsats.

Den største del af underetagen blev dengang brugt til tjenestebolig for overgartneren. Havens Kontor blev indrettet lige til højre for hoveddøren, for så var det dejlig nemt at finde for Havens publikum og andre, der havde ærinde til Kontoret. Desuden var der et omklædningsrum for kvindelige gartnere og et for de mandlige, og da det kvindelige er betydeligt mindre end det mandlige, kan det godt antyde kønsfordelingen.

Gartnerboligen

På loftet ligger gartnernes frokoststue og en række mindre værelser til datidens store flok af gartnerelever, og der var også både opholdsstue, køkken og toilet på gangen til eleverne. Jo, der blev virkelig kræset for det personale, der passede Landbohøjskolens største klenodie, og det sted, der er mest kendt og elsket af offentligheden - Haven.

Tiderne skifter, og de fleste af de små værelser på loftet er nu blevet indrettet til gæsteværelser til udenlandske studerende, og de benytter selvfølgelig også opholdsstuen, køkkenet og toilettet. Den store tjenestebolig til overgartneren blev nedlagt og i stedet indrettet til en række kontorer, for tiden holder Veterinær Patobiologi til her.