4. august 2008

Salys hest går gartnerne i bedene

Af tidl. seniorgartner Kim Greiner

Ved sammenlægningen af Landbohøjskolen og Københavns Universitet i 2007 skiftede Landbohøjskolen navn til Det Biovidenskabelige Fakultet. Vores hidtidige logo med kongekronen blev udskiftet med en lille hest, der symboliserer, at Veterinærskolen i 1773 netop blev oprettet, fordi der skulle uddannes dyrlæger, der kunne holde Danmarks hestebestand godt gående.

I 1858 flyttede Veterinærskolen fra Christianshavn til Frederiksberg og skiftede status til Landbohøjskole. Blandt de genstande som blev flyttet var en lille hestestatue, og den dag i dag står statuen i Forhallen i Hovedbygningen på Bülowsvej 17. Hestestatuen er ikke mindre end forarbejdet til rytterstatuen på Amalienborg Slotsplads, og det er den hest, der i relief er vores nye logo sammen med et kornaks. Med hest og kornaks i logoet er vi faktisk dækket godt ind, da fakultetets hovedbeskæftigelse er inden for dyr, planter og ernæring.

Som et særligt fødselsdagsbed blev logoet med teksten FREDERIKSBERG CAMPUS 150 ÅR i efteråret sat i påskeliljer, og i foråret spirede 2.495 påskeliljer af sorten Tete a Tete frem. Mange havde glæde af bedet, der i begyndelsen stod knivskarpt, men efterhånden som påskeliljerne foldede sig fuldt ud, blev hestekonturerne lidt uldne i kanterne, og efter afblomstringen, hvor løgene hvilede på laurbærrene og samlede kræfter til næste år, var den fyrige ganger klasket sammen som en karklud. Det kunne vi bestemt ikke have siddende på os, så Havens jubilæumsbed med vores hestelogo er på smukkeste vis genopstået, men nu i sommerblomster, som forhåbentlig kan nydes et stykke ind i efteråret.

I det nye bed er teksten reduceret en del, idet FREDERIKSBERG CAMPUS 150 ÅR er indskrænket til HAVEN 150 ÅR, for så sjovt er det heller ikke at skære kæmpe bogstaver ud i sej græstørv. Og selvom Haven er en unik del af Frederiksberg Campus, er den en lige så gammel del af hele den frederiksbergske herlighed, så den fortjener da bestemt også at blive hyldet med sit helt eget fødselsdagsbed.

Hvordan får man så en minihest på et stykke papir forstørret op til en over 3 meter høj ganger in natura? Jo, jeg tog nogle fotokopier af vores hestelogo og forstørrede det op til en passende A4 størrelse. Derefter lagde jeg nogle målepunkter ind på papirhesten, så den kunne overføres til virkeligheden. Først var der 60 cm mellem punkterne, men så syntes jeg alligevel, hesten blev for lille i virkeligheden, så punkterne blev forøget til 80 cm. Derefter skulle alle mine fiksmål lige ganges med 2,67, og så havde jeg målene.

Ude i Haven lavede vi et kvadratnet i bedet, og med vi mener jeg undertegnede og sommervikar Gitte Arrild. Derefter lagde vi hestens omkreds med et blødt reb og fæstede det til jorden med pløkke. Hele tiden blev der målt hen til pindene i kvadratnettet, og der begyndte at fremkomme noget, der godt kunne ligne en hest. Egentlig havde jeg tænkt at lægge rebet alene, da jeg vidste, at det var lidt kompliceret; men så tog jeg alligevel Gitte med i hele arbejdsgangen, og det viste sig, at hun havde fabelagtige evner udi kunsten at lægge reb til hestelogoer.

Så kunne vi begynde at sætte husløg langs rebet, og hestens konturer trådte langsomt frem, men let var det bestemt ikke. Gitte, der er gammel rentegner, viste igen sine evner. Hvor jeg havde bakset med hovedet, der blev ved med at ligne en dromedar, så overtog hun dromedaren og fik det smukkeste hestehoved ud af det ved at bruge små og store husløg, og benene var hun også fantastisk til.

Salys hest lavet af blomster

Hundredvis af gange under tilplantningen lød der rosende ord til vores arbejde fra Havens gæster, og vi har besluttet at kåre vores hest til ikke mindre end verdens flotteste hestelogohest sat i husløg. Og vi vil godt se dem, der vil modsige os.

I sommerlogobedet er teksten skrevet i Tagetes og selvfølgelig af sorten Bonanza, som også går igen i en ring om selve hestelogoet. Selve hesten, der er i overnaturlig hestestørrelse, er sat i husløg, og som baggrundsplante er der brugt en lav Lobularia Maritima var Benthani af sorten Ester Bonnet Deep Rose og med de lave planter fremstår vores nye hestelogobed nærmest som et tæppebed. Som en lille kuriositet er der i hestens mave gemt nogle hemmelige bogstaver.

Det var noget af et hestearbejde at tilplante bedet med ialt 2.070 planter, fordelt på 390 tagetes, 728 husløg og 952 lobularia.

Med fødselsdagsbedet var Haven med til at fejre det gamle fakultets 150 års fødselsdag i 2008.

Salys hest lavet af blomster