Lurpak - danske mejeriers varemærke

Kilde: Dansk Landbrug, 1880-1938

 

I 1891 indbragte 6 folketingsmænd et Lovforslag om Indførelse af et nationalmærke for Smør, tilvirket i Kongeriget Danmark. Sagen blev ikke gennemført, men senere blev den så taget op af De samvirkende danske Mejeriforeninger, og i 1900 stiftedes Danske Mejeriers Smørmærkeforening, der i 1901 fik et mærke med to sammenslyngede lurer registreret i England.

 

Dansk smør i England

Smørmærkeforeningen satte sig som hovedmål at få alle danske mejerier til at benytte dette mærke, og under ledelse af den energiske formand, Anders Nielsen, Svejstrup Østergaard, lykkedes det da også i løbet af ganske kort tid. 1906 var 1325 ud af 1328 mejerier medlemmer af smørmærkeforeningen. I England blev mærket hurtigt anerkendt og misbrug af mærket kunne straffes. Det viste sig, at det havde en gunstig virkning på det danske smørs afsætning.

Danske landmænds værn mod bedrageri

30. marts 1906 udstedte man i Danmark en lov til sikring af den danske smøreksports interesser. I loven blev der bestemt, at alt smør, der blev indført til Danmark, skulle være tydeligt mærket og betegnet som udenlandsk. I lovens § 5 står der følgende: Ved kongelig Anordning fastsættes et for hele Landet gældende fælles Mærke, der paa en i samme Anordning foreskrevet maade skal anbringes paa al Emballage for Smør, der tilvirkes her i Landet af pasteuriseret Fløde. Emballagen paa alt dansk Smør, der udføres til Udlandet, skal være forsynet med dette Mærke; dog kommer denne Bestemmelse ikke til Anvendelse paa dansk Smør i hermetisk lukkedes Daaser, der udføres til Udlandet, naar disse Daaser er forsynede med et Mærke, der angiver, at Produktet er dansk. Det kan endvidere ved kongelig Anordning foreskrives, at det fælles Mærke skal anbringes paa selve Smørret efter Regler, der fastsættes i Anordningen. Udenlandsk Smør maa hverken indføres, udføres, transiteres eller forhandles i Emballage, der bærer det anordnede Fællesmærke eller et Mærke, der kan forveksles dermed. Med loven om smøreksport var Lurmærket fastslået som det lovbefalede mærke for alt dansk smør, der blev lavet af pasteuriseret fløde. Med god grund er der om disse bestemmelser blevet sagt, at de ikke havde noget med beskyttelse at gøre, men med begrebet ærlig handel (fair play); de gav simpelthen de danske landbrugsprodukter et værn mod bedragerier.