Ulandsaktiviteter på Frederiksberg Campus

Af Louise Dyhr Edjabou, Internationalisering og Ulandssamarbejde, KVL, 2008

Den historiske gennemgang er primært baseret på Niels-Iver Heje om "Internationalt Bistandssamarbejde"

 

Mangelen på dyrlæger i Afrika i 1960 var en af årsagerne til, at det ved et FAO-møde blev anbefalet, at unge afrikanere skulle uddannedes ved europæiske veterinærskoler. Også videreuddannelse af veterinærlærere fra Sydøstasien, Nærøsten og Afrika blev anbefalet. Dette førte i 1961 til oprettelsen af to FAO-programmer på KVL for henholdsvis uddannelse af afrikanske veterinærer og efteruddannelse af veterinærlærere.

I perioden 1961-66 blev der optaget i alt 23 engelsktalende afrikanske FAO-veterinærstuderende, som efter et års danskkursus begyndte deres veterinærstudium på dansk. Ud af disse gennemførte i alt 16 afrikanske studerende deres uddannelse på Den Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole (KVL). Kurserne for veterinærlærere startede også i 1961 og udviklede sig fra, at kursisterne i begyndelsen skulle tilegne sig viden og erfaring gennem tilknytning til en KVL-afdeling til, at de fra 1966 fik tilknyttet to instruktører og daglig undervisning. I perioden 1961-1980 frekventerede i alt 275 personer Veterinærfakultetet for FAO-stipendiater.

U-landskontoret bliver oprettet

I 1976 foretog Danida en vurdering af den hidtidige virksomhed, som førte til en anbefaling om mere specialiseret undervisning og en udvidelse af samarbejdet mellem KVL og Danida, som hidtil primært havde været koncentreret om Veterinærfakultetet for FAO-stipendiater. Hermed ønskede Danida, at samarbejdet skulle udvides til at omfatte alle institutter/afdelinger ved KVL og desuden beslægtede danske institutioner, som måtte være interesseret i løsning af bestemte opgaver i samarbejde med tilsvarende faglige institutioner i udviklingslandene. Til formidling af dette samarbejde oprettedes i 1979 KVLs U-landskontor med repræsentanter for KVL, Danida og det danske FAO-udvalg. Ved etableringen af en veterinærskole ved University of Agriculture i Tanzania åbnedes en ny mulighed for samarbejde, som primært kom til at bestå i videreuddannelse af staben og udsendelse af veterinærlærere fra KVL til undervisning, eksamination, gennemførelse af forskningsprojekter mv.

Fra U-landskontor til sekretariat under Studieforvaltningen

I 1989 bliver U-landskontoret lagt ind under KVLs administration, og U-landskontoret ophørte som sådan i 1990. For en femårig periode etablerede man herefter i 1991 Center for Tropisk Jordbrug. Efter en gennemgang af KVLs ulandsaktiviteter, samarbejdsflader og organisation oprettede man i 1997 et U-landsråd og dertil et U-landssekretariat i Studieforvaltningen, som skulle nu varetage de løbende aktiviteter.

Strategi for ulandsarbejde

Uddannelsesmæssigt blev ulandsprofilen styrket i 1995, hvor det første direkte ulandsrelaterede MSc-program, "Land Use in Developing Countries", blev oprettet. Det blev erstattet i 2002 af MSc-programmet "Agricultural Development", og et nyt MSc-program i "Parasitology" blev oprettet. Samme år udarbejdede man også en decideret ulandsstrategi, "Strategy for Activities in Relation to Developing Countries".

Stigende aktiviteter på ulandsområdet

I dag udbyder Frederiksberg Campus yderligere fire internationale MSc-programmer i samarbejde med en række andre europæiske universiteter, hvoraf tre af programmerne er direkte ulandsrelaterede og tiltrækker mange studerende fra ulande. Disse programmer er inden for områderne Sustainable Forest and Nature Management, Sustainable Tropical Forestry og Sustainable Development in Agriculture. Samlet er der i dag mere end 100 MSc- og ph.d.-studerende fra ulande indskrevet på Det Biovidenskabelige Fakultet, og ca. 70 ph.d-studerende skriver om et ulandsrelateret emne. Dertil deltager Det Biovidenskabelige Fakultet i en række ulandsnetværk og -aktiviteter, bl.a. ENRECA- og FFU-forskningsprojekter, Offentlige-Private Partnerskaber (OPP), EU-projekter m.m. Ulandssamarbejdet varetages i dag af Internationalisering og Ulandssamarbejde, som er en organisatorisk enhed under Uddannelse og Studerende.

Det hele startede i 1950erne

Engagement i ulandsaktiviteter startede helt tilbage til 1950erne, hvor KVLs veterinærlærere medvirkede ved forskellige projekter under FNs fødevare- og landbrugsorganisation, FAO. Disse projekter var et resultat af etableringen af FAO i 1945 og oprettelsen af Expanded Programme for Technical Assistance (EPTA). Danmark ydede i 1951 sit første bidrag, som blev administreret af Udenrigsministeriets Sekretariat for Teknisk Samarbejde med Udviklingslandene (TA-sekretariatet). Hermed tog den danske bistand sin begyndelse. KVLs engagement i FAO-aktiviteterne foregik både i hovedkvarteret i Rom og i flere udviklingslande. Derudover blev der på KVL efteruddannet dyrlæger fra Sydøstasien, ligesom enkelte personer med de fornødne forkundskaber blev optaget på veterinærstudiet.