USA de næste 4 år

USA de næste 4 år: hvad betyder valget for Danmark

Hvad så nu, lille du? Kan vi fortsat regne med USA som leder af den regelbaserede orden? Hvor længe kan vi forvente, at USA er garant for vores sikkerhed og en fortaler for frihandel? Uanset valgets udfald er USA et splittet land med aftagende appetit på internationalt lederskab.

I røgen fra det amerikanske skæbnevalg den 5. november sætter to USA-forskere hinanden stævne i ’Verden forsøgt forklaret’ på Københavns Universitetsbibliotek for at dele deres bud på, hvad resultatet kommer til at betyde for verden udenfor USA og dermed også os.

For kan den grønne omstilling ske uden amerikansk opbakning? Vil USA fortsat være Danmarks største eksportmarked? Og vil den næste præsident skubbe til en todeling af verden og et splittet Europa?

Rasmus Sinding Søndergaard fra DIIS og Jens Ladefoged Mortensen fra Københavns Universitet stiller skarpt på bl.a. USA's forventelige udenrigspolitik og valgresultatets globale implikationer for international handel, grøn omstilling, NATO, Ukraine og europæisk sammenhold.

Samtalen modereres af journalist Rikke Viemose, tidl. Moskva-korrespondent og USA-kender.

På scenen
Rasmus Sinding Søndergaard, ph.d. i historie, er seniorforsker ved Danish Institute for International Studies (DIIS) med særlig fokus på USA’s udenrigspolitik.

Han er i samtale med Jens Ladefoged Mortensen, lektor ved Institut for Statskundskab (KU), der forsker i USA og international politisk økonomi.

Aftenens vært er journalist, forfatter og kommentator Rikke Viemose.

Verden forsøgt forklaret er en samtalerække om det, der former vores fælles verden. Ugens gæst bidrager med forskningsbaserede perspektiver på temaer fra den offentlige samtale – det, vi taler om, stemmer om, strides om og samles om. Bliv klogere sammen med nogle af landets førende forskere, når de fra intimscenen i det historiske Københavns Universitetsbibliotek i Fiolstræde giver deres bud på, hvad der er op og ned i aktuelle diskussioner om emner, der betyder noget.

Program
Kl. 17.00 Dørene åbner, og KU er vært ved et glas vin eller vand, som er inkl. i billetprisen.
Kl. 17.30 Samtale (ca. 45 min.) efterfulgt af spørgsmål fra publikum (uden pause).
Kl. 19.00 Universitetsbiblioteket lukker.

‘Verden forsøgt forklaret’ er støttet af Novo Nordisk Fonden.

Bemærk!
Vi optager billeder og lyd fra samtalen denne aften til brug i video og podcast, som udgives den følgende uge. Når du deltager, skal du derfor være forberedt på og indforstået med, at du kan indgå i lyd og billeder. Bibliotekets arkitektur og det forhold, at vi optager undervejs, gør, at udsynet fra de opstillede stole vil være af forskellig kvalitet. Der vil fra nogle vinkler være lys fra opsatte lamper.