30. juli 2008

Verdens største træ

Af tidl. seniorgartner Kim Greiner

Nogle vil så nok mene, at det er lidt mærkeligt, at de så ikke lige har stødt på det, for verdens største træ må vel fylde en hel del i landskabet. Det, der menes, er selvfølgelig, at vi i Haven har verdens største træ som art, og træet bærer det borgerlige, danske navn mammuttræ eller det lidt finere latinske navn Sequoiadendron giganteum. Nogle kalder endda træet for californisk kæmpefyr, selvom det ret beset ikke har noget med fyr at gøre, da fyrs slægtsnavn er Pinus.

Mammuttræ

Mammutterne vokser vildt i et ret lille område højt oppe i Sierra Nevada-bjergene i Californien, hvor der er set individer på næsten hundrede meter og med en diameter på 10 meter. Selvom de rigtigt store træer derovre kan være 2.000-3.000 år gamle, skal vi jo nok ikke regne med, at vores mammuttræer bliver lige så store. Vi må jo se i øjnene, at alting er større i Amerika, og det gælder både bilerne, burgerne, træerne og menneskene.

De første mammuttræer blev indført til Europa i 1850erne, og især i England er de ret almindelige i deres store parker, hvor de trives godt. De kan også godt klare det danske klima, selvom de i ungdommen godt kan se lidt hærgede ud, for de trives trods alt bedst, hvis temperaturen er en anelse højere. De blev indført til Danmark i 1860erne, og de største eksemplarer, jeg kender, står i Knuthenborg Safaripark, men de findes også i parkerne til andre store godser som Gjorslev, Ledreborg, Langesø på Fyn og Augustenborg. Det største eksemplar, jeg har set uden for Californien, står i parken ved Queenstown på New Zealand, og uden at have målebånd med vil jeg bedømme det til en diameter på 3-4 meter.

Frøene på mammutten er ganske små og vejer kun 4,7 mg, og hvis det ikke rigtig siger nogen noget, så er det en hel del mindre end kokosnødder, og det vil så sige, at når mammuttræet er udvokset, har det forøget sin vægt ca. 250 milliarder gange.
Verdens mest kendte mammuttræ og også verdens største træ bærer navnet General Sherman og står i Sequoia Nationalpark i Californien. Træet er målt til en højde på 83,8 meter og har en stammeomkreds i brysthøjde på over 31,3 meter, og efter sigende skulle det så indeholde 1.490 m3 træ.

General Sherman hed faktisk engang Karl Max Tree, idet en socialistisk koloni i 1885 havde slået sig ned i området, hvor de havde fundet kæmpetræet og navngivet det, som det, de syntes, var passende. Kolonien blev opløst nogle få år efter, og træet blev lynhurtigt omdøbt til det for amerikanere noget mere spiselige General Sherman.

Det er faktisk slet ikke så let at fastslå at et stående træs volumen, og i General Shermans tilfælde bombastisk fastslå, at det er verdens største træ. Der findes jo træer, der er højere, men når både højde og en stor stammediameter tages i betragtning, så løber Sherman volumenmæssigt af med sejren. Normalt måles diameteren på et stående træ i brysthøjde, men skovfolk måler i 1,3 meters højde og parkfolk i 1,5 meters højde, og ekstra forvirring kan opstå hvis træet står i skrånende terræn. Nogle vil måske endda snyde lidt på målene og gøre træet større, end det egentlig er, ved at skubbe målebåndet ind i hver sprække og ud over hver knude.

Alt taget i betragtning vinder General Sherman dog overlegent, og med sine mange år på roden har det set civilisationer komme og gå og selv overlevet talløse skovbrande og langvarige tørkeperioder, men træet bliver bare ved med at leve, blot for at imponere endnu en generation af beundrere.

Mammuttræets bark er karakteristisk ved sin rødbrune farve og nålene ligner nærmest enebærnåle, men mærkværdigvis bliver det ofte forvekslet med redwood, der også er et kæmpetræ fra Californien, men hvor nålene nærmest ligner nålene på taks.
For at bære ved til forvirringen står der i Tivoli i København ved Veteranbilbanen et mammuttræ, og i mange år hang der på træet et stort, håndskåret træskilt, hvorpå der stod Californisk Redwood, hvilket jo så var et forkert skilt til et rigtigt træ eller et rigtigt skilt til et forkert træ. Jeg spurgte engang overgartneren for Tivoli, hvorfor de havde et stort, smukt, men forkert skilt hængende på træet. Jo, han vidste egentlig godt, at skiltet var forkert, men Tivoli havde engang fået både træet og skiltet af en venskabsforening i Californien, og så nænnede de ikke at lade være med at hænge skiltet op. Efter at de renoverede Veteranbilbanen for et par år siden, blev skiltet dog alligevel pillet ned, men mammuttræet står der heldigvis stadig.
Fakultetets træ eller træer, for vi har to, er kun fra 1943, og derfor kun nogle rene grønskollinger, men især det ene er begyndt at tage godt for sig af retterne i Havens fede muld. Det står i den del af Haven, vi kalder Skoven, lige på hjørnet af to stier, hvor den ene går ind til Hovedbygningen. Det andet træ står på plænen ved siden af Abernes Skræk nær Thorvaldsensvej.