Forurening plager landet

Af Flemming Frandsen, tidl. professor i zoologi, KVL

 

I løbet af tresserne udviklede dansk landbrug, såvel som landbruget i resten af Vesteuropa, sig til at blive større og mere effektivt, noget der medførte mere brug af motorkraft, hjælpestoffer og meget andet. I tråd med denne udvikling blev man sagte, men sikkert klar over, at succesen i landbruget havde en pris. Den Kongelige Veterinær og -Landbohøjskole (KVL) var med i de første år inden for miljøområdet, idet Miljøværnscenteret blev oprettet i slutningen af 70erne. Det var et tværfagligt fællesorgan til formidling af videnskabeligt samarbejde om forskning og undervisning på alle områder inden for miljøforvaltning og forureningsbekæmpelse. Fagfolk fra alle dele af den danske forskningsverden mødtes og diskuterede problemerne og fremkom igennem årene med en omfattende formidling.

De første års indsats inden for miljøområdet var imidlertid op ad bakke, da det danske samfund i lange perioder har identificeret KVL og landbruget som én og samme institution. Såvel medarbejdere som ledelse kæmpede i en årrække for vise at læreanstalten var uafhængig at landbruget.

Miljø på Frederiksberg Campus

I 1990erne var miljøområdet for alvor blevet en del af samfundets kollektive bevidsthed og der var godt skred i miljøforskningen, særlig i relation til land- og skovbrug, hvor miljøproblematikken indgik mere og mere centralt i uddannelserne. Omkring 1990 blev miljøværnscenteret på Frederiksberg Campus erstattet af Center for økologi og miljø, hvor økologisk jordbrug kom mere i centrum.

Mange miljørelaterede forskningsprojekter, som er kommet det danske erhvervsliv til gode, er blevet afviklet på Frederiksberg. Der er dog fortsat en række dagsaktuelle projekter som gyllelugt, biobrændstof, biologisk bekæmpelse, integreret bekæmpelse af sygdomme og planter og meget mere i gang i laboratorierne, på markerne og i uddannelserne.

Næste trin i udviklingen mod et bedre miljø for mennesket omfatter fødevarerne vi indtager. Der er tale om, at madvarerne skal indeholde de rigtige næringsstoffer, i de rigtige mængder samtidig med at man skal sikre sig, at der ikke er skadelige stoffer i maden. Også her har man på Frederiksberg igennem årene været på forkant med udviklingen, såvel forskningsmæssigt som i relation til uddannelsestilbud. Der er flere uddannelser inden for fødevarer og human ernæring og området er under ekspansion i de kommende årtier, hvor fedme, livsstilsygdomme etc. spiller en større og større rolle.