Forskning i behandling af korn- og frøafgrøder

af Ricard Matzen, tidl. docent i kraftmaskiner, KVL

I forhold til korn i neg stiller mejetærsket korn større krav til lavt vandindhold for at bevare kvalitet og holdbarhed under lagring. Overgangen til mejetærskning medførte derfor stort behov for udvikling af anlæg til kunstig tørring, og Afdelingen for Landbrugsmaskiner påbegyndte allerede i slutningen af 1950’erne en række grundlæggende undersøgelser af korntørring ved gennemblæsning med varm luft. Formålet var at tilvejebringe et dimensioneringsgrundlag for konstruktion og indretning af tørringsanlæg, dvs. data for luftens modtryk gennem kornet, hastighed, tørrezonens fremadskridende hastighed i kornlaget, m.v.

Opstilling til forsøg vedrørende kunstig tørring af korn.

Opstilling til forsøg vedrørende kunstig tørring af korn.

I andre projekter undersøgtes også tørring af frø samt hø og halm. Senere blev der endvidere set på forskellige varmekilders effekt og økonomi, herunder også tørring med traktordrevet blæser, hvor spildvarme fra motor og udstødning indgik som opvarmning af tørringsluften.

Ud over tørringsprocessen undersøgtes også muligheder for at opnå bedre rensning og indengårdstransport af korn. Her var der igen mangel på basal viden omkring de fysiske forhold til karakterisering af kernernes bevægelse, dels under glidende friktion samt under aerodynamisk påvirkning. Det første projekt var at klarlægge forholdene omkring kapacitet ved kornudløb fra siloer samt gennemløb i faldrør. Yderligere undersøgelser blev udført til bestemmelse af dimensioneringsgrundlag for transport af korn på gælleplader ved at blæse luft op gennem de skråtstillede åbninger, et princip der siden er blevet brugt en del i planlagre, idet gælleplader lægges i bunden og tørreblæseren bruges som luftkilde. Ligeledes undersøgtes mulighederne for at opnå forøget kapacitet og effektivitet af rensning af korn ved at benytte cylindriske sold, der blev roteret med oscillerende vinkelhastighed.

I et andet projekt undersøgtes mulighederne for at anvende markgående finsnitter og pneumatiske transportsystemer til bjærgning og lagring af halm og helsæd. Formålet var her at udvikle et maskinsystem, der i mindre grad end mejetærskeren var følsom over for fugtighed i afgrøden, og som havde lavere omkostninger, og mindre risiko for tab.