8. september 2023

Udstilling: 50-året for militærkuppet i Chile

I september 2023 er det 50 år siden, at Chiles regering fra Unidad Popular blev styrtet ved et militærkup i 1973. Kuppet førte til en voldelig afslutning på de nye bevægelser, der stod for demokratisk deltagelse og social forandring.

I denne anledning har en gruppe af herboende dansk-chilenere organiseret sig for at gennemføre forskellige aktiviteter, der vil gøre opmærksom på kampen for demokrati, sandhed og retfærdighed i Chile og insistere på at fastholde mindet om ofrene for undertrykkelsen.

Denne udstilling viser de grove brud på menneskerettighederne i form af drab, massakrer, vilkårlige fængslinger og eksileringen af chilenere i tusindvis.

Blandt undertrykkelsesmetoderne har man især benyttet frihedsberøvelse ved at bortføre til folk i skjulte fængsler, hvor der blev benyttet systematisk tortur. Mange af de tilfangetagne er aldrig blevet identificeret, og deres familier har endnu ikke fået besked om deres skæbne.

Ligene er aldrig blevet udleveret, og sorgen lever videre i de familier, som ikke har kunnet gennemføre en begravelsesceremoni.

 Udstillingen kan ses på KUB Sdr. Campus fra 11.9. til den 6.10.

Emner