Open Access for Institut for Klinisk Medicin

På denne side kan du læse om Open Access, herunder de aftaler og services, du kan drage nytte af som forsker på IKM.

Har du spørgsmål, du ikke kan finde svar på her på siden, er du meget velkommen til at kontakte os.

 

Open Access er en publiceringsform, hvor der gives gratis og uhindret adgang til forskningspublikationer, i modsætning til abonnementsbaserede publikationskanaler, hvor der skal betales for at få adgang. Det betyder, at forskningen bliver åben og tilgængelig for alle interessenter uden omkostninger og uden subskription.

Open Access medvirker til at øge udbredelsen af forskningen og nå ud til en større læserskare samt øge mulighederne for flere citationer. Open Access-publikationer er almindeligvis licenseret med en Creative Commons-licens, hvilket gør det lettere at distribuere, dele og bearbejde publikationerne afhængig af licensvilkår.

Flere bevillingsgivere kræver at den forskning, de bevilliger penge til, udgives som Open Access, f.eks. EU's rammeprogrammer, Horizon 2020 og Horizon Europe.

Som institut på Københavns Universitet har IKM tilsluttet sig Danmarks Nationale Strategi for Open Access.

 

 

Grøn Open Access

Ved Grøn Open Access laver forfatteren en traditionel udgivelse, almindeligvis i et tidsskrift, og deponerer enten samtidig eller senere en manuskriptversion af artiklen i CURIS, alternativt et andet åbent arkiv (f.eks. arXiv.org eller PubMed Central). Det deponerede manuskript er typisk det peer reviewed post-print.
Det koster ikke noget at publicere Grøn Open Access, men post-prints er almindeligvis omfattet af en embargo-periode på mellem 6 til 24 måneder.

Man kan indsende sit manuskript til upload i CURIS via denne formular​. Københavns Universitetsbibliotek anbefaler, at man bruger formularen frem for selv at ​uploade sine manuskripter til CURIS. På den måde sikres korrekt metadatering, og at adgangen til manuskripterne følger eventuelle embargoperioder udstukket af udgiveren.

Se eksempel på Grøn Open Access (post-print i CURIS)

Gylden Open Access

Gylden Open Access er publicering i rene Open Access-tidsskrifter, hvor der er fri og gratis adgang til alle artikler. Gyldne Open Access-tidsskrifter opererer almindeligvis med et publiceringsgebyr, et såkaldt APC (Article Processing Charge), for at publicere artikler. APC’et bliver typisk betalt af bevillingsgivere, forfatternes institutioner eller forfatterne selv.

DOAJ (Directory of Open Access Journals)​ er en database, der indeholder oplysninger om gyldne Open Access-tidsskrifter, herunder pris på APC og Creative Commons-licens​, og det er muligt at søge efter fagspecifikke tidsskrifter.

Se eksempel på Gylden Open Access​

Hybrid Open Access

Hybrid Open Access er når enkeltartikler i et tidsskrift kan frikøbes til Open Access. Artikler i hybride Open Access-tidsskrifter vil således være en blanding af Open Access-artikler og betalingsbelagte artikler. Størstedelen af de traditionelle videnskabelige tidsskrifter med abonnementsbetaling giver mulighed for at publicere Open Access ved betaling af et APC.

Se eksempel på Hybrid Open Access​

Som KU-forsker har man mulighed for at publicere uden APC, det vil sige gratis, i en række hybride Open Access-tidsskrifter udgivet af Cambridge University Press, Elsevier, IOP, Springer og Wiley.

Diamond Open Access

Diamond Open Access er publicering i Open Access-tidsskrifter, der ikke opererer med APC. Det koster således ikke noget at publicere i Diamond Open Access-tidsskrifter.

Diamond Open Access-tidsskrifter og deres platforme bliver almindeligvis finansieret eller drevet af forskningsinstitutioner, fonde eller universitetsbiblioteker.

I 2022 lancerede Science Europe, cOAlition S, OPERAS og Det franske nationale forskningsagentur "Action P​lan for Diamond Open Access", der arbejder for at udvikle og styrke mulighederne for APC-fri publicering.

I DOAJ (Directory of Open Access Journals) kan man søge efter fagspecifikke Diamond Open Access-tidsskrifter.

Se eksempel på Diamond Open Access

 

 

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Forskere på Københavns Universitet er berettigede til forskellige APC-rabatter og waivers pga. universitetsbibliotekets og Det Kgl. Biblioteks nationale licenskonsortiums licensaftaler med forlagene. 

APC-rabat og waiver opnås automatisk ved, at den forsker, der er corresponding author, angiver sin KU-affiliering i forbindelse med submission af artiklen til tidsskriftet.

Hvis forlaget forlanger dokumentation for affiliering, kontakt Afdelingen for Forskerservice.

Nedenstående oplysninger er vejledende og ændringer kan forekomme.
Københavns Universitetsbibliotek er ikke ansvarlig for, at et forlag ændrer pris, rabat eller licensform.

Klik på forlagsnavn for at læse om pågældende rabat- eller waiver-aftale:


American Chemical Society

APC-rabat: 250 USD i ACS's hybride Open Access-tidsskrifter.
De endelige rabatregulerede priser er som følgende:
  • Ved valg af CC BY: 4250 USD
  • Ved valg af CC BY-NC-ND: 3750 USD
  • Ved valg af CC BY efter 12 måneders embargo: 2250 USD
  • Ved Valg af CC BY-NC-ND​ efter 12 måneders embargo: 1750 USD

BMC / SpringerOpen

Forskere fra SUND og SCIENCE er berettiget til 15 % APC-rabat. 
Aftalen inkluderer mere end 250 peer-reviewede tidsskrifter.  
 
Creative Commons-licens: CC BY

BioScientifica

APC-rabat: 50 %

Creative Commons-licenser: CC BY, CC BY-NC og CC BY-NC-ND

Bristol University Press

APC-rabat: 25 % 
 
Creative Commons-licens: CC BY
Intet APC i CUP's hybride tidsskrifter – se liste over tidsskrifter i aftalen ved at indtaste land og din institution h​er. Aftalen løber fra 2023-2025.

Fremgangsmåde:
  • Vælg din institution fra listen for at bekræfte din affiliering (ved submission). Anvend din KU-mail eller Region-mail*  som corresponding author. Som affiliering vælges Copenhagen University for KU og Region Sjælland og Copenhagen University Hospital for Region H.
  • Vælg Gold Open Access** for at publicere din artikel uden APC ​(når artiklen er accepteret).
  • Vælg en Creative Commons-licens, f.eks. CC BY.
* Region H-affiliering accepteres, hvis corresponding author er ansat på et af følgende hospitaler: Amager og Hvidovre Hospital, Bispebjerg og Frederiksberg Hospital, Bornholms Hospital, Herlev og Gentofte Hospital, Nordsjællands Hospital, Rigshospitalet, Region Hovedstadens Psykiatri og Region Hovedstadens Akutberedskab. Region Sjælland-affiliering accepteres, hvis corresponding author er ansat på et af følgende hospitaler: Holbæk Sygehus, Nykøbing F. Sygehus, Næstved Sygehus, Sjællands Universitetshospital-Køge, Sjællands Universitetshospital-Roskilde, Slagelse Sygehus og Psykiatrien Region Sjælland

** CUP bruger betegnelserne Gold​ og Hybrid Open Access synonymt for tidsskrifter, der opererer med APC'er. Det er stadig kun hybride tidsskrifter, der indgår i aftalen.

Følgende artikeltyper indgår i aftalen:
  • Research article
  • Review article
  • Rapid communications
  • Brief reports
  • Case reports

Der er et nationalt loft på årligt antal publicerede Open Access-artikler. Hvis loftet nås, kan forskere efterfølgende publicere med APC-rabat på 10 %.

CUP's gyldne Open Access-tidsskrifter indgår ikke i aftalen, og der vil sædvanligvis skulle betales et APC.


Elsevier

Intet APC i ca. 1700 af forlagets hybride Open Access-tidsskrifter – se liste over tidsskrifter, der indgår i aftalen. Aftalen løber fra 2021-2024.
 
Fremgangsmåde: 
  • Anvend din KU-mail eller Region-mail* som corresponding author. Som affiliering vælges Royal Library, Copenhagen University Library Incl. UH for både KU, Region H og Region Sjælland.  
  • Vælg Gold Open Access** for at publicere din artikel uden APC 
  • Vælg en Creative Commons-licens, f.eks. CC BY​
* Region H-affiliering accepteres, hvis corresponding author er ansat på et af følgende hospitaler: Amager og Hvidovre Hospital, Bispebjerg og Frederiksberg Hospital, Bornholms Hospital, Herlev og Gentofte Hospital, Nordsjællands Hospital, Rigshospitalet, Region Hovedstadens Psykiatri og Region Hovedstadens Akutberedskab. Region Sjælland-affiliering accepteres, hvis corresponding author er ansat på et af følgende hospitaler: Holbæk Sygehus, Nykøbing F. Sygehus, Næstved Sygehus, Sjællands Universitetshospital-Køge, Sjællands Universitetshospital-Roskilde, Slagelse Sygehus og Psykiatrien Region Sjælland

** Elsevier bruger betegnelserne Gold​ og Hybrid Open Access synonymt for tidsskrifter, der opererer med APC'er. Det er stadig kun hybride tidsskrifter, der indgår i aftalen.


Følgende artikeltyper indgår i aftalen:
  • Case reports
  • Data in Brief
  • Full-length article
  • Micro-articles
  • Original software publications
  • Practice guidelines
  • Protocols
  • Review articles
  • Replication studies
  • Short communications
  • Short surveys
  • Video articles​
 
​​​Elseviers gyldne Open A​ccess-tidsskrifter indgår ikke i aftalen, og der vil sædvanligvis skulle betales et APC.

IOP Publishing

Intet APC i ca. 50 hybride​ og 24 gyldne Open Access-tidsskrifter – se liste over tidsskrifter, der indgår i aftalen. Aftalen løber fra 2023-2025.

Fremgangsmåde:
  • Vælg din institution fra listen for at bekræfte din affiliering (ved submission). Anvend din KU-mail som corresponding author. Som affiliering vælges Københavns Universitet for KU.
  • Vælg Open Access som publiceringsform. Her vil det i første omgang fremgå, at der skal betales et APC, men IOP tjekker efterfølgende, om du pga. din affiliering er berettet til gratis Open Access-publicering.
  • I begyndelsen af bedømmelsesprocessen skulle du gerne modtage en e-mail om, at du får APC'et dækket af KU's licensaftale med IOP.
  • Enten under peer review-processen, eller når artiklen er blevet accepteret, vil du blive bedt om at underskrive en Open Access-copyright-kontrakt med henblik på at publicere under en CC BY-licens.

Følgende artikeltyper indgår i aftalen:
  • Research papers
  • Special issues
  • Letters
  • Review articles​

Læs mere om betingelser og fremgangsmåde
For publicering med CC BY-NC-ND-licensering - rabat 500 USD 

Hvis bevillingsgiver påkræver CC BY-licens - rabat: 500 USD 

OBS: Som udgangspunkt bliver alle artikler tilgængelige efter 6 måneder.

Scoap3

Gratis publicering i følgende tidsskrifter:

  • APS Physics: Physical Review C, Physical Review D, Physical Review Letters
  • Elsevier: Nuclear Physics B og Physics Letters B
  • Hindawi: Advances in High Energy Physics
  • IOP Publishing: Chinese Physics C
  • Jagiellonian University: Acta Physica Polonica B
  • Oxford University Press: Progress of Theoretical and Experimental Physics
  • Springer: European Physical Journal C og Journal of High Energy Physics

Springer Compact

Intet APC i Springer Compact's hybride tidsskrifter, der inkluderer ca. 2100 tidsskrifter fra Springer, Adis og Palgrave. Download liste over tidsskrifter, der indgår i aftalen​.​ Aftalen løber fra 2023-2026.

Aftalen er trådt i kraft d. 21. marts 2023. Kun artikler, der accepteres til publicering efter denne dato kan trække på aftalen.​

Fremgangsmåde:
  • Anvend din KU-mail eller Region-mail* som corresponding author.
  • Vælg din institution fra listen for at bekræfte din affiliering. Som affiliering vælges Royal Library, Copenhagen University Library for både KU og Region H og Zealand Region for Region Sjælland.
  • Vælg muligheden for at publicere Open Access​ uden APC-betaling
  • Vælg en Creative Commons-licens, f.eks. CC BY​
* Region H-affiliering accepteres, hvis corresponding author er ansat på et af følgende hospitaler: Amager og Hvidovre Hospital, Bispebjerg og Frederiksberg Hospital, Bornholms Hospital, Herlev og Gentofte Hospital, Nordsjællands Hospital, Rigshospitalet, Region Hovedstadens Psykiatri og Region Hovedstadens Akutberedskab. Region Sjælland-affiliering accepteres, hvis corresponding author er ansat på et af følgende hospitaler: Holbæk Sygehus, Nykøbing F. Sygehus, Næstved Sygehus, Sjællands Universitetshospital-Køge, Sjællands Universitetshospital-Roskilde, Slagelse Sygehus og Psykiatrien Region Sjælland

Følgende artikeltyper indgår i aftalen:
  • Original articles
  • Research articles​

Der er et nationalt loft på årligt antal publicerede Open Access-artikler, der er fastlagt i forhold til det nuværende publiceringsniveau.

Gyldne Open Access-tidsskrifter og dele af Nature-porteføljen er ikke en del af aftalen om gratis publicering. Ved publicering i disse tidsskrifter, vil der sædvanligvis skulle betales et APC.

SpringerOpen E-books

APC-rabat: 15 % 
 
Creative Commons-licens: CC BY. 
Intet APC i ca. 1360 af forlagets hybride Open Access-tidsskrifter – Download ​liste over tidsskrifter, der indgår i aftalen. Aftalen løber fra 2022-2025.

Fremgangsmåde:
  • Vælg din institution fra listen for at bekræfte din KU- eller Region-affiliering*. Som affiliering vælges Kobenhavns Universitet for KU og Rigshospitalet for Region H (uanset hvilket universitetshospital i Region H, man er tilknyttet) og Region Sjaelland for Region Sjælland.
  • Vælg muligheden for at publicere Open Access uden APC med en Creative Commons-licens (f.eks. CC BY) tilknyttet din artikel.
* Region H-affiliering accepteres, hvis corresponding author er ansat på et af følgende hospitaler: Amager og Hvidovre Hospital, Bispebjerg og Frederiksberg Hospital, Bornholms Hospital, Herlev og Gentofte Hospital, Nordsjællands Hospital, Rigshospitalet, Region Hovedstadens Psykiatri og Region Hovedstadens Akutberedskab. Region Sjælland-affiliering accepteres, hvis corresponding author er ansat på et af følgende hospitaler: Holbæk Sygehus, Nykøbing F. Sygehus, Næstved Sygehus, Sjællands Universitetshospital-Køge, Sjællands Universitetshospital-Roskilde, Slagelse Sygehus og Psykiatrien Region Sjælland

Følgende artikeltyper indgår i aftalen:
  • Research articles
  • Review articles​
 
Læs mere om betingelser og fremgangsmåde

Der er et nationalt loft på årligt antal publicerede Open Access-artikler, der er fastlagt i forhold til det nuværende publiceringsniveau.

Wileys gyldne Open Access​-tidsskrifter indgår ikke i aftalen, og der vil sædvanligvis skulle betales et APC.​

 

 

Det er et krav fra både EU og danske bevillingsgivere, at publikationer, som er et resultat af disse bevillinger, udgives som Open Access. 

Inden man indgår en aftale om publicering, er det vigtigt at undersøge om forlaget/tidsskriftet faktisk tillader Open Access-publicering og med de betingelserne, som er fastlagt af bevillingsgiveren.

Klik på navn på fond nedenfor for at læse mere om fondens Open Access-krav. Nedenstående oplysninger er vejledende og ændringer kan forekomme.

Offentlige fonde

Private fonde

EU


Danmarks Frie Forskningsfond

Danmarks Frie Forskningsfond følger som offentlig fond Open Access-politikken for offentlige forskningsråd og fonde:

  • Open Access-krav omfatter kun artikler.
  • Både post-print (det accepterede manuskript) og den endelige forlagsversion (VoR) accepteres.
  • Maksimum 6 måneders embargo.
  • Intet krav om Creative Commons-licens.
  • Den endelig publikation – enten post-print eller VoR – skal tilgængeliggøres i et institutionelt eller emnespecifikt repositorium.

Læs Open Access-politikken for offentlige forskningsfonde.


Danmarks Grundforskningsfond

Danmarks Grundforskningsfond følger som offentlig fond Open Access-politikken for offentlige forskningsråd og fonde:

  • Open Access-krav omfatter kun artikler.
  • Både post-print (det accepterede manuskript) og den endelige forlagsversion (VoR) accepteres.
  • Maksimum 6 måneders embargo.
  • Intet krav om Creative Commons-licens.
  • Den endelig publikation – enten post-print eller VoR – skal tilgængeliggøres i et institutionelt eller emnespecifikt repositorium.

Læs Open Access-politikken for offentlige forskningsfonde.


Innovationsfonden

Innovationsfonden følger som offentlig fond Open Access-politikken for offentlige forskningsråd og fonde:

  • Open Access-krav omfatter kun artikler.
  • Både post-print (det accepterede manuskript) og den endelige forlagsversion (VoR) accepteres.
  • Maksimum 6 måneders embargo.
  • Intet krav om Creative Commons-licens.
  • Den endelig publikation – enten post-print eller VoR – skal tilgængeliggøres i et institutionelt eller emnespecifikt repositorium.

Læs Open Access-politikken for offentlige forskningsfonde.


Carlsbergsfondet

Carlsbergsfondet har krav om Open Access og følger Open Access-politikken for offentlige forskningsråd og fonde:

  • Open Access-krav omfatter kun artikler.
  • Både post-print (det accepterede manuskript) og den endelige forlagsversion (VoR) accepteres.
  • Maksimum 6 måneders embargo.
  • Intet krav om Creative Commons-licens.
  • Den endelig publikation – enten post-print eller VoR – skal tilgængeliggøres i et institutionelt eller emnespecifikt repositorium.

Læs Carlsbergfondets Open Access-politik.


Kræftens Bekæmpelse

Kræftens Bekæmpelse har krav om Open Access og følger Open Access-politikken for offentlige forskningsråd og fonde:

  • Open Access-krav omfatter kun artikler.
  • Både post-print (det accepterede manuskript) og den endelige forlagsversion (VoR) accepteres.
  • Maksimum 6 måneders embargo.
  • Intet krav om Creative Commons-licens.
  • Den endelig publikation – enten post-print eller VoR – skal tilgængeliggøres i et institutionelt eller emnespecifikt repositorium.

Læs Kræftens Bekæmpelses Open Access-politik.


Lundbeckfonden

Intet krav om Open Access.

Novo Nordisk Fonden

Intet krav om Open Access.

TrygFonden

TrygFonden opfordrer til Open Access og til at ansøgere søger om dækning af APC’er.

Læs TrygFondens Open Access-politik.


VELUX FONDEN og VILLUM FONDEN

VELUX FONDEN og VILLUM FONDEN har krav om Open Access og følger Open Access-politikken for offentlige forskningsråd og fonde:

  • Open Access-krav omfatter kun artikler.
  • Både post-print (det accepterede manuskript) og den endelige forlagsversion (VoR) accepteres.
  • Maksimum 6 måneders embargo.
  • Intet krav om Creative Commons-licens.
  • Den endelig publikation – enten post-print eller VoR – skal tilgængeliggøres i et institutionelt eller emnespecifikt repositorium.

Læs VELUX FONDENs og VILLUM FONDENs Open Access-politik.


EU Horizon Europe

Horizon Europe har krav om Open Access:

  • Både post-print (det accepterede manuskript) og den endelige forlagsversion (VoR) accepteres.
  • Embargo er ikke tilladt.
  • Publikationer skal udgives med Creative Commons-licens CC BY.
  • Den endelig publikation – enten post-print eller VoR – skal tilgængeliggøres i et institutionelt eller emnespecifikt repositorium.
  • APC’er kan kun dækkes, hvis publikationer udgives i gyldne Open Access-tidsskrifter – det vil sige tidsskrifter, der ikke opererer med supskription.

Læs Horizon Europes Open Access-krav (s. 110-111).


EU Horizon 2020

Horizon 2020 har krav om Open Access:

  • Både post-print (det accepterede manuskript) og den endelige forlagsversion (VoR) accepteres.
  • Maksimum 6 måneders embargo.
  • Intet krav om Creative Commons-licens.
  • Den endelig publikation – enten post-print eller VoR – skal tilgængeliggøres i et institutionelt eller emnespecifikt repositorium.
  • APC’er kan kun dækkes i projektets levetid.

Læs Horizon 2020's Open Access-krav (s. 69).