Citater og plagiat

Citater

Når du skriver opgaver, er det naturligt at citere fra bøger eller andre kilder. Du må gerne citere kortere tekstuddrag fra bøger eller andet. Dette følger af ophavsretslovens § 22.

Men det er svært at sige, hvor meget du præcist må citere, førend der er tale om plagiat, og du dermed krænker andres ophavsret.

Derfor, hvis du er i tvivl, så citer kun meget korte uddrag fra værket. Husk altid at citere korrekt, at markere tydeligt, at det er et citat og at angive kilden, hvorfra du citerer.

Videotutorial:
Om at læse referencer og at holde styr på dem med et referencehåndteringsværktøj

Vejledninger til referencehåndteringsværktøjer

Plagiering

Plagiering er at bruge en andens materiale (bøger, artikler, film, websider, tabeller, figurer etc.) som dit eget - uden at henvise præcist til den oprindelige kilde.

Plagiering er, hvis du snyder bevidst - f.eks. låner en andens opgave og afleverer den, som var den din egen - men også ved at dine henvisninger eksempelvis er upræcise og mangelfulde. 

Hvis du i en opgave benytter dig af tekstuddrag fra bøger uden at angive kilden, er der tale om plagiat. Dette er selvfølgelig ikke tilladt.

Mange universiteter heriblandt Københavns Universitet bruger kontrolsystemer, der kan se, om der foreligger plagiering i dine afleverede opgaver.

Konsekvensen af plagiat kan i værste tilfælde være, at du bliver bortvist fra dit studie. 

Videotutorial:  Stop plagiat nu

Tutorial:  Undgå plagiering Tre enkle råd til hvordan!