Open Access

KUB Forskerservice tilbyder forskere vejledning i Open Access-publicering, herunder publiceringstyper, tidsskrifter, krav fra bevillingsgivere og rabatordninger.

For yderligere information og support, besøg Forskningsportalen.

 

Det er blevet almindeligt, at bevillingsgivere stiller krav om Open Access-publicering, når de uddeler midler til forskningsprojekter. De præcise betingelser kan dog variere – fx er det forskelligt, om en embargoperiode accepteres eller ej, og om kravet gælder alle typer publikationer eller kun artikler.

KUB Forskerservice hjælper bevillingsmodtagere med at få styr på, hvilke Open Access-krav, der gælder for dem, og hvilke relevante forlag og tidsskrifter, som er kompatible med kravene. Det foregår dels gennem personlig vejledning og dels gennem webinarer om emnet, som afholdes løbende.

 

 

Ofte kræver forlagene et publiceringsgebyr (APC) for at publicere artikler som Open Access. Forskere på KU er i den sammenhæng berettigede til forskellige APC-rabatter og waivers gennem aftaler med forlagene. KUB sørger for, at aftalerne bliver kommunikeret til forskerne og vejleder forskerne i, hvilke aftaler der gælder for dem, og hvordan de benytter dem.

 

Hvis en artikel publiceres på traditionel vis i et abonnementsbaseret tidsskrift, kan det accepterede manuskript i mange tilfælde gøres tilgængeligt gennem et repositorie – ofte efter en embargoperiode, som forlaget har fastlagt. Denne form for parallelpublicering, hvor artiklen gøres frit tilgængelig i en tidligere version, kaldes grøn Open Access og udgør et vigtigt element i Danmarks Nationale Strategi for Open Access.

KUB Forskerservice hjælper forskerne med at undersøge, hvor lang embargoperiode et givent tidsskrift opererer med, og hvilken brugslicens (fx Creative Commons eller forlagets egen) tidsskriftet eventuelt tillader. Desuden tilbyder KUB, at forskerne kan tilgængeliggøre tidligere versioner af deres artikler i KUs platform til forskningsregistrering, CURIS. Efterfølgende sørger KUB for at undersøge forlagets betingelser og for inddateringen af metadata i CURIS.

For yderligere information og support, besøg KUBs Open Access Submission Form

 

KUB tilbyder support til tidsskriftsredaktioner, som er tilknyttet danske universiteter og som ønsker at udgive deres tidsskrift gratis på Det Kgl. Biblioteks publiceringsportal tidsskrift.dk. I den forbindelse understøtter KUB redaktionerne med en række tiltag, som kan medvirke til at øge tidsskrifternes synlighed og videnskabelige troværdighed. Fx hjælper KUB med at tilknytte en Digital Object Identifier (DOI) til tidsskriftets artikler og med at få formuleret tidsskriftets politikker og processer i forhold til peer review, Open Access, ophavsret og licenser. Desuden tilbydes redaktionerne vejledning i, hvordan tidsskriftet kan blive indekseret i Directory of Open Access Journals (DOAJ), som er en international database over kvalitetsvurderede Open Access-tidsskrifter.

 

Predatory journals er tidsskrifter, som foregiver at være videnskabelige Open Access-tidsskrifter, men ikke lever op til de etiske principper for forskningspublicering og har ingen eller kun mangelfuld peer review. Almindeligvis er predatory journals' formål at svindle sig til penge ved at lokke forfattere til at betale for publicering. Det kan være skadeligt for en forskers faglige omdømme at blive publiceret i en predatory journal, og er ens publikation først udgivet i en predatory journal, kan det være dyrt og omstændigt at få den fjernet eller få den udgivet efterfølgende i et reelt videnskabeligt tidsskrift.

KUB Forskerservice hjælper forskere med at verificere tidsskrifter inden manuskript-indsendelse, så forskere undgår at komme i kløerne på predatory journals.