Strategi 2027

Universitetsbibliotekets strategi fastlægger universitetsbibliotekets strategiske udvikling frem mod 2027.

Overskriften En tæt partner – i hverdagen og i forandringer signalerer universitetsbibliotekets ønske om at øge partnerskabets værdi ved at bidrage til realisering af universitetets strategiske ambitioner inden for universitetsbibliotekets faglige kerneområder.

Siden etableringen i sin nuværende form har Københavns Universitetsbibliotek arbejdet målrettet og systematisk på at styrke det gensidige partnerskab med universitetet på alle niveauer. Den strategiske ambition er at fortsætte med at levere universitetsbiblioteksydelser i verdensklasse og samtidig lægge sporene til et endnu tættere samarbejde de kommende år.

Strategisk afsæt

Herunder kan du læse mere om strategiens den trendanalyse, der ligger til grund for strategien samt universitetsbibliotekets organisatoriske udgangspunkt og udvikling i perioden 2012-2022.

 

Københavns Universitetsbibliotek er en samarbejdsorganisation baseret på en aftale mellem Københavns Universitet og Det Kgl. Bibliotek. Formålet med universitetsbiblioteket er at sikre gode rammer for udvikling og optimal udnyttelse af de ressourcer, der anvendes på biblioteksservice til universitetets forskere, undervisere og studerende.

Samarbejdet om universitetsbiblioteket blev etableret i 2008 med henblik på at optimere biblioteksdriften og etablere fælles ledelse. Efterfølgende har der været fokus på et betragteligt digitalt ryk, kvalitetsudvikling og løbende omkostningseffektivisering, hvilket også har resulteret i øget konsolidering og samling af universitetsbiblioteket. Samarbejdet er både forankret i Det Kgl. Biblioteks direktion og ledelsesmæssigt indlejret som en integreret del af universitetets ledelse, rådgivende organer og internationale alliancer, bl.a. IARU, LERU og 4EU+

Universitetsbiblioteket bidrager til at realisere universitetets strategiske ambitioner inden for uddannelse, forskning og innovation. Universitetsbibliotekets strategiske udvikling fastlægges i 4-årige strategier, der er udarbejdet i tæt dialog med universitetets ledelse og er godkendt af rektor og Det Kgl. Biblioteks direktør. Strategien udmøntes i årsplaner, der fungerer som handlingsplaner for strategirealiseringen. Hertil beskriver universitetsbibliotekets servicekatalog de faste ydelser og tilkøbsydelser, universitetsbiblioteket leverer til universitetet.

 

 

 

 

Universitetsbiblioteket er organiseret i afdelinger, der matcher universitetets fakultetsopbygning, samt i underliggende kerneområder, der er baseret på de klassiske bibliotekskompetencer og sikrer tværgående ressource- og kompetenceudnyttelse. Kerneområderne fremgår af figuren herunder.

 

 

I forbindelse med strategien er der udarbejdet en tiårsanalyse der bl.a. viser, at:

  • Samarbejdet om universitetsbiblioteket står stærkt og konsolideret.
  • Benyttelsen af universitetsbibliotekets e-ressourcer har været i kraftig vækst.
  • Antallet af fysiske biblioteksbesøg har været faldende.
  • Universitetsbiblioteket understøtter i stigende grad forskning og uddannelse proaktivt.
  • Universitetsbiblioteket har et stigende ydelsesniveau trods mindre økonomi.

Klik her for at læse strategibilaget ”Universitetsbibliotekets udvikling i perioden 2012-22” (pdf)

 

 

Strategien er udarbejdet med afsæt i en analyse af trends på universitetsbiblioteksområdet som efterfølgende er drøftet og kvalificeret med universitetets aktører. Analysens overskrifter fremgår af oversigten herunder.

Klik her for at læse strategibilaget ”Trends på vej mod fremtidens universitetsbibliotek” (pdf)

 

Strategiske målsætninger

Universitetsbibliotekets strategi består af følgende seks strategiske mål:

De sidste ti år har universitetsbiblioteket arbejdet målrettet på at gøre vidensporteføljen på Københavns Universitet til en af Europas stærkeste. I strategiperioden vil universitetsbiblioteket videreudvikle den nuværende position og styrke samspillet med universitetet for at sikre åben adgang til offentligt finansieret forskning, bl.a. på basis af evalueringen af Danmarks nationale strategi for Open Access, og ved at kunne lave fortsat hurtige fodskifter over for forlagene.

Universitetsbiblioteket vil desuden følge kunstig intelligens’ indvirkning på forlagsområdet, herunder om tech-virksomheder på dette område kommer til at spille en ny og mere aktiv rolle fremover.

 

 

Der er et stort behov for at kunne måle og synliggøre forskningens samfundsværdi. I strategiperioden vil universitetsbiblioteket styrke datagrundlaget til forskningsledelsesinformation og måling af forskningens impact samt undersøge behov for impactdata på innovationsområdet.

For at lette forskernes arbejde med publicering og registrering vil universitetsbiblioteket opdatere sin undervisning i data- og informationskompetencer. I strategiperioden vil universitetsbiblioteket særligt udvikle undervisningstilbud om data- og informationskompetencer til nytilkomne internationale forskere og ph.d.-studerende.

Universitetsbiblioteket vil formidle evalueringen og eventuelle justeringer af Danmarks nationale strategi for Open Access. I forlængelse heraf vil universitetsbiblioteket forbedre services og systemer, der understøtter forskeres publiceringsmuligheder af blandt andet data, tidsskriftsartikler og monografier, herunder øge synliggørelsen af åbne publiceringsplatforme.

 

 

Den teknologiske udvikling åbner nye muligheder for at kunne tilgå og bearbejde viden, og det er vigtigt, at studerendes data- og informationskompetencer følger med.

Universitetsbiblioteket er allerede en central del af KU-modellen for digital dannelse og kompetencer. I strategiperioden vil universitetsbiblioteket udforske potentialerne ved brug af kunstig intelligens og stræbe efter at være en innovativ og praksisnær partner for universitetet på området. Universitetsbiblioteket vil også konsolidere sine eksisterende undervisningstilbud, som tilstræbes indlejret i universitetets uddannelser.

I forlængelse af universitetets målsætning om at styrke innovation og entreprenørskab vil universitetsbiblioteket i strategiperioden udvikle skræddersyede undervisningsforløb for studerende, der deltager i innovationsforløb og -programmer.

 

 

Uddannelseslandskabet er under forandring. Universitetsbiblioteket vil følge implementeringen af kandidatreformen og udviklingen af universitetets strategiske ambitioner for livslang læring, herunder hvordan universitetsbiblioteket kan bidrage med undervisning i data- og informationskompetencer på erhvervskandidatuddannelserne og i universitetets efter- og videreuddannelsestilbud.

Universitetets uddannelsespolitiske pejlemærker lægger vægt på øget mangfoldighed i studenterrekrutteringen. Universitetsbiblioteket vil i strategiperioden eksperimentere med sin rolle i dette arbejde. Samtidig vil universitetsbiblioteket samarbejde med relevante partnere for at styrke gymnasieelevernes data- og informationskompetencer og dermed lette overgangen til universitetet, bl.a. ved at gøre online undervisningsforløb lettere tilgængelige for gymnasierne.

 

 

Universitetsbiblioteket spiller en vigtig rolle i studerendes hverdag. I strategiperioden vil universitetsbiblioteket arbejde med at udvikle de fysiske biblioteksmiljøer i tæt samspil med studerende for at styrke deres tilknytning og trivsel og øge universitetsbibliotekets fokus på tilgængelighed og diversitet.

I takt med den digitale udvikling vil universitetsbiblioteket desuden udvikle og tilpasse brugerkommunikationen, så den i endnu højere grad understøtter behov og letter hverdagen for studerende, undervisere og forskere.

 

 

I de seneste år har Det Kgl. Bibliotek arbejdet på at reducere sit klimaaftryk. Hovedkilden til udledningen af drivhusgasser fra Det Kgl. Bibliotek vurderes at være opbevaring og brug af licensbelagte ressourcer, hvilket i dag er en udfordring at måle og derfor også vanskeligt at lægge en reduceringsplan for. I strategiperioden vil universitetsbiblioteket samarbejde med internationale leverandører og LERU-universitetsbiblioteker om at måle og, hvis muligt, reducere klimaftrykket fra de licensbelagte ressourcer.

 

 

 

 

 

Organisatoriske målsætninger

Til at understøtte de strategiske målsætninger har universitetsbibliotekets strategi følgende organisatoriske mål:

 

 

Universitetsbiblioteket stræber efter at være en stabil og troværdig samarbejdspartner på alle niveauer på universitetet. Det gælder ikke mindst i en tid, hvor universitetets organisatoriske landskab er under forandring. I strategiperioden vil universitetsbiblioteket fortsætte det opsøgende arbejde over for universitetet. Universitetsbiblioteket vil styrke kapaciteten til at indsamle og analysere relevante data, hvilket danner grundlag for databaserede partnerdialoger og ledelsesbeslutninger.

I takt med at universitetet gennemfører organisatoriske forandringer, vil universitetsbiblioteket også tilpasse sin organisation. Universitetsbiblioteket vil også engagere sig i det videre samarbejde om konkrete projekter, fx bygningen Universitetsbiblioteket og Innovationstrekanten.

 

Universitetsbiblioteket vil også fremover være en innovativ og visionær arbejdsplads, der fremmer faglig udvikling og trivsel. I strategiperioden vil universitetsbiblioteket arbejde med synlige anerkendelsesmekanismer. Samtidig vil universitetsbiblioteket fastholde fokus på kompetenceudvikling inden for kerneområderne som den væsentligste parameter til forandringer, fx inden for kunstig intelligens og pædagogiske kompetencer.

Endelig vil universitetsbiblioteket styrke medarbejdernes evne til at agere på tværs, bidrage til at realisere universitetsbibliotekets mål og tale ind i universitetets strategiske dagsordener.

 

Rammesætning af økonomien 2024-2027

Universitetsbibliotekets økonomi og manøvrerum er baseret på bevillinger fra Det Kgl. Bibliotek og Københavns Universitet, som aftager af universitetsbibliotekets services og ressourcer. Universitetsbibliotekets samlede bevilling forventes i 2024 at være 142,7 mio. kr., heraf: 98,5 mio. kr. fra Det Kgl. Bibliotek og 43,9 mio. kr. fra Københavns Universitet.

 

Mio. kr. (2024-priser)

2024

2025

2026

2027

Fra Det Kgl. Bibliotek

98,5

98,5

98,5

98,5

Fra Københavns Universitet

43,9

43,9

43,9

43,9

Samlet bevilling til universitetsbiblioteket

142,7

142,7

142,7

142,7

Note 1: Indirekte udgifter til bygningsdrift mv. er ikke inkluderet.
Note 2: Økonomien for 2024 er fastlagt. De efterfølgende års bevillinger fra både Det Kgl. Bibliotek og Københavns Universitet vil forventeligt blive justeret.

 

 

Det Kgl. Biblioteks økonomi er fritaget fra regeringens omprioriteringsbidrag og finanslovsforslaget for 2024 indeholder ikke væsentlige besparelser. Eventuelle fremtidige besparelser for Det Kgl. Bibliotek samlet set vil også påvirke universitetsbiblioteket, og strategiperioden vil derfor også indeholde en økonomisk usikkerhed, som der skal tages stilling til fra år til år.

I strategiperioden 2020-2023 er det i licensaftaleforhandlingerne lykkedes at tøjle de markante prisstigninger, som var en realitet i foregående strategiperioder. Det afstedkommer en markant forskel i økonomien, da der typisk er tale om 4-årige aftaler med forlagene, hvor en fast prisstigning tidligere har været normen. Det er ambitionen at holde fast i den hårde kurs i forhandlingerne, ikke kun fordi det påvirker universitetsbiblioteks økonomi, men i særdeleshed fordi det er en vigtig strategisk indsats at sikre åben og lige adgang til viden for ikke kun Danmark, men hele verden.

 

 

Universitetets udgifter til universitetsbiblioteksfunktionen forventes i 2024 at udgøre 43,9 mio. kr. (i 2024-priser), heraf 25,6 mio. kr. i direkte udgifter til biblioteksfunktioner samt 18,3 mio. kr. øremærket licensporteføljen.

I den forudgående strategiperiode er der blevet håndteret flere sparebehov fra fakulteterne. I forbindelse med den administrative reform forventes det, at universitetsbiblioteket skal imødegå yderligere opgave- og styringsjusteringer. Det bemærkes, at universitetsbiblioteket har centraliseret, effektiviseret og sikret serviceniveau og -udvikling trods økonomiske besparelser fra både Det Kgl. Bibliotek og universitetet gennem de seneste 15 års tætte samarbejde, jf. universitetsbibliotekets udvikling i perioden 2012-2022. Det vurderes vanskeligt at fastholde og udvikle serviceniveauet ved yderligere økonomiske krydsbesparelser.