Ophavsret
Hvad må du som studerende og hvad må andre gøre med dine opgaver og noter?
Hvis du vil uddele fotokopier eller print til dine medstuderende, så afhænger reglerne af originalens materialetype.
Trykte bøger - trykte tidsskrifter - frit tilgængelige websider
Er originalen en trykt bog, en artikel fra et trykt tidsskrift eller materiale fra en frit tilgængelig webside, så gælder Københavns Universitets Copydan-aftale (Tekst og Node).
Så meget må du kopiere, printe eller scanne:
- Op til 20 % af et materiale, dog højest 50 sider af samme materiale pr. studerende pr. semester.
Eksempel:
Fra en bog på 125 sider må du kopiere eller scanne 20 % svarende til 25 sider.
Fra en bog på 312 sider må du max. kopiere eller scanne 50 sider.
For tidsskrifter gælder, at de 20 % beregnes af den pågældende årgangs samlede sidetal.
Eksempel:
Tidsskriftet Juristen fra 1997. Årgangens samlede sidetal er på 475 sider. Du må max. kopiere eller scanne 50 sider.
For hjemmesider gælder, at de 20 % skal beregnes af det samlede antal sider på websitet. Da det kan være svært at afgøre er tommelfingerreglen, at man max må printe eller uploade det, der svarer til 50 udskrevne sider.
NB: For indscannet materiale (digital kopi) gælder desuden, at det kun må deles via et passwordbeskyttet netværk som fx Absalon.
Hvis du vil kopiere eller scanne en artikel eller et bogkapitel, der overskrider begrænsningen på 20 % (max 50 sider), så skal du indhente tilladelse direkte ved rettighedshaveren og/eller forlaget. Kontakt eventuelt Copydan Tekst og Node først, da de ofte vil kunne være behjælpelige med at indhente samtykke for dig.
E-bøger og e-tidsskrifter
Er originalen en e-bog eller en artikel fra ét af Københavns Universitet, Det Kgl. Biblioteks e-tidsskrifter, så må du som hovedregel altid printe 20% af e-bogen eller tidskriftsårgangen, dog højst 50 sider. Disse print må du desuden gerne inkorporere i trykte kompendier. Hvis du har behov for at printe mere end 20% (højst 50 sider), så kan du selv tjekke, om bibliotekets licensaftale med forlaget tillader det.
Gamle værker
Hvis alle ophavsmænd til værket (forfattere og evt. oversættere) er døde for mere end 70 år siden, er den ophavsretslige beskyttelse udløbet, og du kan frit bruge teksten uden begrænsninger i omfanget.
Husk kildeangivelse
Kopier, print og indscannede filer (digitale kopier) skal altid indeholde oplysninger om kilden: Titel, forfatter, forlag og årstal.
Som privat person / studerende må du:
- Frit kopiere fra trykte bøger til privat brug.
- Kopiere til din læsemakker. Men det er ikke tilladt, at du kopierer til flere.
- Scanne (lave en digital kopi) fra trykte bøger, du har lånt på biblioteket, såfremt dette foregår på biblioteket, og du kun benytter dig af materialet rent personligt. Du må altså ikke videresende eller dele scannet materiale (den digitale kopi).
Det er nemt at dele materiale, men det er ikke altid tilladt. Det afhænger af, hvordan du deler materialet. Læs hvordan du lovligt deler materialer.
Linkning
Som studerende har du adgang til en række databaser, e-tidsskrifter og e-bøger. Du må gerne sende et direkte link til f.eks. en artikel fra et af universitetets e-tidsskrifter til dine medstuderende. Læs mere om, hvordan du laver links. Du må også gerne linke til lovligt materiale, der ligger offentligt tilgængeligt på internettet.
Kopiering og scanning
Du må ikke kopiere til mere end én medstuderende. Du må ikke dele indscannet materiale (digitale kopier) med dine medstuderende, med mindre din underviser har opfordret dig til at anvende materialet i undervisningen (f.eks. angivet supplerende pensum). I så fald kan du dele materialet på Absalon, ikke på Facebook, Dropbox og lign. Det er vigtigt at være opmærksom på, at du er underlagt de samme begrænsninger for kopiering og scanning (digitale kopier) som din underviser er.
Upload til sociale medier
Mange bruger de sociale medier, herunder Facebook, som platform til at dele og dermed uploade undervisningsmateriale i forbindelse med studiet. Det kan f.eks. være artikler eller lignende, som du har adgang til gennem de aftaler, der gælder for Københavns Universitet. Men det er oftest i strid med ophavsretten at dele materiale gennem Facebook. Det gælder også, selvom der er tale om en lukket gruppe. Til gengæld vil du oftest lovligt kunne dele materiale på Absalon, så længe du følger de regler, vi har skitseret ovenfor.
Opgaver, du udarbejder, er også omfattet af ophavsretten. Derfor er der en række ting, du skal være opmærksom på, når andre vil bruge din opgave, eller du selv gør den offentlig.
De opgavebesvarelser, du selv har udarbejdet, har du ophavsretten til. Du må gerne benytte dig af disse besvarelser ved f.eks. at bruge tekstuddrag i senere opgaver. Du skal bare huske at lave en korrekt kildehenvisning.
Hvis du har udarbejdet en opgave i samarbejde med andre, så skal alle medforfattere give deres tilladelse til, at andre må benytte sig af jeres opgave.
Brug på Absalon
Hvis din underviser ønsker at bruge din opgave som eksempel for andre studerende ved f.eks. at dele den på Absalon, så kræver det, at du giver dit samtykke hertil. Desuden skal dit navn også fremgå i forbindelse med at opgaven offentliggøres.
Specialer og opgaver
Du har ved alle opgaver, du selv har udarbejdet, ophavsretten til dit materiale/værk. Det er uanset, om det er en opgave, et projekt, model, kildekode, speciale etc. De kan ikke gøres tilgængelige, uden du har givet dit samtykke hertil.
Offentliggør du dit værk, skal du være opmærksom på følgende:
- Hvis du har citeret: vær sikker på dette er sket i overensstemmelse med god skik og praksis.
- Hvis du har brugt billeder: undersøg om du har tilladelse til at offentliggøre dem i din opgave.
- Hvis du har vedlagt bilag: undersøg om du må vedhæfte bilagene, når du offentliggør opgaven. F.eks. må du ikke bruge avisartikler eller faglige artikler uden tilladelse.
- Hvis du har brugt kilder fra f.eks. interviews: vær sikker på du har tilladelse fra de involverede personer.
- Hvis du anvender personfølsomme data: undersøg om der er særlige regler for, hvad du må anvende af oplysninger.
Fælles noter
Hvis din læsegruppe har udarbejdet fælles noter, opgaver eller mindre tekster, som du gør brug af i andre opgaver, så skal du også angive dette i din opgave ved at lave en kildehenvisning. Hvis du eller andre vil benytte jer af det materiale, som er blevet udarbejdet i fællesskab, skal I alle medforfattere have givet jeres samtykke til, at det må bruges i nye sammenhænge.
Gennem Mediestream kan du finde radio, tv og reklamefilm. Men hvordan må du bruge dem i dine studier?
Brug af radio- og tv-udsendelser til research mv.
Radio, tv og reklamefilm gennem Mediestream:
Du har som studerende adgang til over en million radioudsendelser, tv og reklamefilm til studiebrug.
Gennem Uddannelses- og Forskningsministeriet og Det Kgl. Bibliotek-Århus er Københavns Universitet tilknyttet en AVU-Basis aftale og en AVU-Plus aftale, der giver KU’s undervisere mulighed for at bruge tv-udsendelser, reklamefilm, dokumentarfilm mm. fra et bredt udvalg af både danske og udenlandske kanaler.
Endvidere giver Mediestream online-adgang til digitale samlinger af danskproducerede tv-udsendelser, radioudsendelser og reklamefilm, og som ansat og studerende på Københavns Universitet har man fjernadgang via WAYF. Du logger på med dit KU Login.
Du må kun bruge materialerne til studiebrug fx til research og som kilde med et link.
Alt materialet i Mediestream har et unikt og permanent link, der kan bruges som henvisning. Indholdet i Mediestream må ikke downloades, videresendes, ændres, benyttes kommercielt eller vises offentligt m.v.
Der er løbende inspiration til brugen af AV-materialer i opgaver på Mediestreams Facebookside og i Mediestreams Nyhedsbrev. Hvis du vil vide mere eller er i tvivl om brugen, er der mere information og kontaktoplysninger på www.mediestream.dk.
Hvis du vil optage undervisningen og dele optagelserne med andre, så skal du have din undervisers tilladelse.
Når det gælder optagelser, som du vil dele med andre, så er det både reglerne om ophavsret og reglerne i persondataloven, der er vigtige.
Må jeg optage og dele mine optagelser?
Hvad enten du laver lydoptagelser eller videooptagelser af din undervisning, må du ikke uden din undervisers samtykke dele dette materiale med andre.
Hvis der på optagelsen optræder andre medstuderende, som f.eks. kommer med indlæg i en diskussion, skal du også indhente samtykke fra dem, førend du må offentliggøre optagelsen.
Dine rettigheder
Hvis du selv kommer med indlæg eller på anden måde deltager aktivt i en undervisning, der optages med henblik på offentliggørelse, så skal du inden offentliggørelse spørges om lov. Og hvis du siger nej, må optagelsen ikke offentliggøres.
Læs mere om dine rettigheder på undervislovligt.dk